Sanatate

STUDIU: Cele mai bune metode să te laşi de fumat

STUDIU: Cele mai bune metode să te laşi de fumat

Deşi există şi sunt recomandate o multitudine de metode de a te lăsa de fumat, de obicei aceste metode sau chiar combinaţii între ele nu sunt pe atât de eficiente pe cât le place doctorilor şi fumătorilor să creadă. Acestea reuşesc să ajute un procent relativ mic de fumători (aproximativ 25%)  să se abţină pentru şase luni sau mai mult.

Conform celor mai recente statistici, fumatul oamoară în România 33.000 de oameni în fiecare an. Peste 70% dintre aceştia mor la o vârstă între 35 şi 69 de ani. O grupare guvernamentală americană a oamenilor de ştiinţă a studiat efectele pe care diferite metode de a te lăsa de fumat le au asupra organismului uman şi au aflat astfel care sunt cele mai bune metode de a te lăsa de fumat.

În cel mai recent raport, cei de la U.S.P.S.T.F.  (U. S. Preventive Services Task Force) au dezvăluit ce au descoperit după studierea doferitelor metode de renunţare la fumat. Aceştia au descoperit că cele mai eficiente metode de renunţare la fumat ţin de intervenţiile comportamentale, inclusiv consiliere unu la unu sau consiliere telefonică, dar şi medicaţia de înlocuire a nicotinei. Toate aceste metode, folosite separat sau într-o combinatie, au ajutat cel mai mare procent de fumători să renunţe la fumat.

Momentan nu există destule date despre efectul ţigărilor electronice pentru a le include în lista metodelor recomandate, deşi se crede la scară largă despre ele că ajută foarte mult la renunţarea la fumat. Deşi peste 35% din doctori recomandă pacienţilor săi care vor să renunţe la fumat ţigările electronice, momentan există doar două studii despre efectul acestora, rezultatele lor nefiind concludente.

După studierea consilierii şi a metodelor medicamentoase, rezultatele au fost mult mai concludente. Astfel, procentul fumătorilor care au primit consiliere sau care au primit materiale de self-help şi au reuşit să renunţe la fumat se situează între 7-13%, spre deosebire de cei care nu au beneficiat de acest tip de ajutor (5-11%). La studiul privind medicaţia, procentul celor care au reuşit să renunţe la fumat cu ajutorul medicamentelor a crescut la 17%, spre deosebire de cei care au primit tratament placebo (10%).

Americanii au studiat şi diferitele grupuri de fumători. Astfel, deşi e cunoscut efectul negative pe care fumatul îl are asupra fetusului, una din şase femei gravide fumează, iar un sfert dintr efemeile gravide au fumat în cele trei luni dinaintea conceperii. Pentru acestea, intervenţiile comportamentale au cea mai mare rată de succes.   Moimentan nu se ştie sigur dacă medicaţia pentru renunţarea la fumat este sigură pentru administrarea la gravide.

View Comments (1)

1 Comment

  1. Tigara electronica Vipercig

    30 septembrie 2015 at 14:43

    s-au facut atat de multe studii despre efectele tigarilor electronice, incat nu cred ca mai este cazul sa spunem ca nu le cunoastem…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

cafeaua

STUDIU: Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult

Monden News2 decembrie 2015
cola

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei Cola zi de zi

Monden News25 octombrie 2015
sforai

Află de ce sforăi şi cum să previi sforăitul

Monden News6 octombrie 2015

Ce se întâmplă în corpul tău la o oră după ce bei o doză de Cola

Monden News15 septembrie 2015

De ce să renunţi de azi la beţişoarele de urechi

Monden News5 septembrie 2015

Regula celor 90 de minute: cum să te trezeşti odihnit

Monden News28 august 2015
orele suplimentare

Orele suplimentare îţi cresc şansele de infarct şi boli cardiace

Monden News24 august 2015

Află de ce te-ai îngrăşat şi cum să slăbeşti la loc

Monden News19 august 2015

FEMEI: E sănătos sau nu să dormiţi în sutien?

Monden News25 iulie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News