Sanatate

Ce se întâmplă în corpul tău la o oră după ce bei o doză de Cola

Ce se întâmplă în corpul tău la o oră după ce bei o doză de Cola

În ultimii ani au apărut nenumărate articole şi demonstraţii care încearcă să ne convingă pe toţi că băuturile carbogazoase sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră. Dintre acestea, Cola este considerată cea mai dăunătoare. În această vară a devenit viral pe net un infografic realizat de blogul The Renegade Pharmacist, în care ni se explică ce se întâmplă în organism în decurs de o oră după ce bem o doză de Coca Cola.

Cu toate astea, diferiţi specialişti în nutriţie au declarat că unele dintre informaţiile pe care le veţi găsi mai jos ar fi exagerate. Chiar dacă băuturile carbogazoase nu sunt cele mai sănătoase, să consumi câte o doză din când în când nu înseamnă că ai o dietă nesănătoasă. Contează foarte mult calitatea dietei per ansamblu.

Infograficul realizat de cei de la The Renegade Pharmacist ne dezvăluie şapte schimbări care au loc în organismul nostru în decurs de o oră de la consumarea unei doze de Coca Cola (sau a oricărei alte băuturi carbogazoase pe bază de cafeină):

  1. În primele 10 minute

În primele 10 minute după ce ai consumat o doză de Cola, 10 linguriţe de zahăr ajung în organismul nostru, adică toată doza recomandată pentru o zi întreagă. Singurul motiv pentru care nu îţi vine să vomiţi de la atâta dulce este acidul fosforic, care te ajută să îl tolerezi.

  1. După 20 de minute

Nivelul de zahăr din sânge creşte brusc, cauzând o explozie de insulină. Ficatul răspunde la acest abuz transformând tot zahărul la care are acces în grăsime. Acum apare rezistenţa la insulină, considerată în ultimii ani o cauză fundamentală a obezităţii, a apariţie problemelor cardiace şi a diabetului zaharat de tip 2.

  1. După 40 de minute

În acest moment absorbţia cafeinei în organism este completă. Pupilele se dilate, tensiunea arterială creşte, iar ca răspuns ficatul depozitează şi mai mulct zahăr în sânge. Receprorii de adenozină din creier sunt în acest moment blocaţi, împiedicând somnolenţa.

  1. După 45 de minute

În acest punct organismul creşte producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Adică acelaşi efect pe care îl provoacă şi consumul de heroine, de exemplu.

  1. După 60 de minute

Acidul fosforic leagă calciu, magneziu şi zinc în intestinul mic, provocând astfel un nou impuls în metabolism. Pe lângă asta, dozele mari de zahăr şi îndulcitori artificiali cresc dozele de calciu eliminate prin urină.

Tot acum intră în joc şi capabilităţile diuretice ale cafeinei, provocând senzaţia de urinare. Acum se elimină calciul, magneziul şi zincul legat care se îndrepta spre oase, dar şi sodium, electroliţi şi apă.

Până în acest moment, ai eliminat toată apa din doza de Cola, dar şi mulţi nutrienţi pe care organismul tău i-ar fi putut folosi la dinţi, oase sau pentru a se hidrata.

 

cola

View Comments (1)

1 Comment

  1. Pingback: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei Cola zi de zi | Monden News

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

cafeaua

STUDIU: Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult

Monden News2 decembrie 2015
cola

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei Cola zi de zi

Monden News25 octombrie 2015
sforai

Află de ce sforăi şi cum să previi sforăitul

Monden News6 octombrie 2015
fumat

STUDIU: Cele mai bune metode să te laşi de fumat

Monden News23 septembrie 2015

De ce să renunţi de azi la beţişoarele de urechi

Monden News5 septembrie 2015

Regula celor 90 de minute: cum să te trezeşti odihnit

Monden News28 august 2015
orele suplimentare

Orele suplimentare îţi cresc şansele de infarct şi boli cardiace

Monden News24 august 2015

Află de ce te-ai îngrăşat şi cum să slăbeşti la loc

Monden News19 august 2015

FEMEI: E sănătos sau nu să dormiţi în sutien?

Monden News25 iulie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News