Vorbisme

“Molima” Facebook

“Molima” Facebook

În fiecare “pastilă” care va apărea sub semnătura mea pe acest site, îmi propun să ating subiecte care să conteze pentru noi toţi, sau cel puţin să aibă impact asupra majorităţii celor care urmează să citească…

Reţelele de socializare sunt, cel puţin în momentul de faţă, modalităţi de a comunica rapid şi facil, într-o lume agitată şi în continuă transformare.

Nu contest utilitatea facebook-ului, dar trebuie să ne gândim puţin la reversul medaliei… posibila “îndobitocire” a omului, din cauza tendinţei utilizatorului de a deschide mereu aplicaţia, a fi la curent cu orice flecuşteţ care, în mod normal, ar fi trecut neobservat. Forţa mesajului derivă tocmai din felul în care este diseminată, sau mai bine spus, împrăştiată informaţia în acest mediu care dincolo de latura sa virtuală, are şi acea parte despre care se vorbeşte puţin… spre foarte puţin… manipularea prin mesaje generate la nivelul publicului larg, care ajung virale nu datorită unui mesaj profund, ci din cauza numărului mare de subiecţi care distribuie lucrurile fără a filtra textele sau a face măcar o minimă analiză asupra lor.

Din aceeaşi categorie fac parte şi eşecurile vieţii posesorului de cont pe o reţea de socializare, acesta fiind în situaţia unei pseudo-izolări în lumea sa virtuală.

Acest fapt poate duce la “fisuri” sau chiar adevărate drame existenţiale, persoana riscând să piardă, parţial sau în totalitate, contactul cu realitatea din imediata sa vecinătate, căutând în schimb o serie de “surogate” cum ar fi relaţiile de la nivel virtual, care se transpun sau nu în viaţa reală, dar cu o serie de consecinţe asupra cuplurilor, care pot să resimtă o anumită stare de anxietate, posibilă generatoare a unor chestiuni ultimative cum ar fi separarea.

De asemenea omul care utilizează cu regularitate un cont de facebook, mai devreme sau mai târziu ajunge în imposibilitatea de a conştientiza trecerea timpului sau importanţa relaţiilor de tip faţă în faţă, tot universul fiind restrâns la câmpul vizual şi capabilităţile tehnice ale unui ordinator. Îndepărtarea de acest loc duce în multe cazuri la ivirea unor episoade iritative, adeseori inexplicabile şi cu o durată variabilă. Unele reacţii pe care le-am observat în jur m-au dus cu gândul la dependenţele şi sindroamele despre care învăţam în facultatatea de psihologie – prin 2004, cu mult înainte de apariţia acestei modalităţi de socializare – ce duce de fapt la descoperirea unor trăsături umane diametral opuse scopului declarat al acestei aplicaţii.

În concluzie, facebook-ul e bun în doze mici… Să ne bucurăm de persoanele de lângă noi, să ne întâlnim la bere, bowling sau film, în cluburi sau la teatru, dar totul să se desfăşoare fără interferenţa unui computer sau a unui smatphone care poate să umple ecranul, aducând în acelaşi timp un gol imens în sufletul şi implicit viaţa oricărui utilizator.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vorbisme

More in Vorbisme

Arbeit macht frei

Mihai Tataru10 mai 2015

Punţi spre lume

Mihai Tataru4 mai 2015

Între două lumi

Mihai Tataru20 aprilie 2015

Suflete–n picaj

Mihai Tataru9 aprilie 2015

Preşedintele dizABIL

Mihai Tataru27 martie 2015

Despre cafea, între viciu și deliciu

Mihai Tataru18 martie 2015

Viața din… sau prin plastic

Mihai Tataru11 martie 2015

Între grãtar și… supa la plic

Mihai Tataru4 martie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News