Vorbisme

Preşedintele dizABIL

Preşedintele dizABIL

Acum vreo două zile citeam un articol privind felul în care cel mai puternic om din lume ştie să abordeze o problemă văzută chiorâş în România: viaţa şi integrarea persoanelor cu dizabilităţi motorii.

E un exemplu care ar trebui să pună pe gânduri nu doar marea masă a societăţii noastre, ci să fie un semnal, o punte între mediul politic şi acest segment al populaţiei, sufocat între bariere de diverse tipuri (între cele de natură arhitectonică şi mentalitatea închistată a factorilor de decizie), moment în care persoana în cauză manifestă o tendinţă clară de a se retrage în propria carapace, evitând manifestările sau ocaziile de a demonstra faptul că o nevoie specială nu înseamnă (sau nu ar trebui să fie) închiderea unor uşi ori pierderea unor “trenuri”, ci doar eventuala amânare a unor proiecte alături de ceilalţi.

obama

Gestul preşedintelui American este cu atât mai important cu cât vine din partea celui mai important om politic al lumii, arătând că deschiderea nu ţine doar de nivelul la care viaţa te-a adus atâta vreme cât realizezi două lucuri:

  1. că nu vei fi veşnic în acea poziţie;
  2. că ai posibilitatea de a infuenţa mase largi de oameni, aducând un strop de bine sau o serie de avantaje celor mai puţin norocoşi.

Văzând imaginile cu Obama, mi-aş fi dorit să apară o replică, un exemplu de solidaritate şi empatie faţă de viitorii lor votanţi, indiferent că aduc în discuţie aici politicienii români sau străini. Oare pe când am să-l văd pe preşedintele Johannis într-o postură similară?

Poate e o întrebare al cărei răspuns nu ar trebui aşteptat acum. Sau e posibil ca România, generic vorbind, să fie în esenţa ei cea care generează limitări sau efecte segregaţioniste, accentul fiind pus mai mereu pe problemă şi aproape niciodată pe soluţie.

Mă gândesc să iniţiez o serie de dezbateri privind dizabilitatea (în cadrul cărora vă aştept), să vedem împreună dacă realmente ştim – sau doar ne prefacem – cum trebuie gestionate chestiunile de această factură.

Sunt curios dacă autorităţile vor avea disponibilitatea despre care spuneam la începutul materialului (deşi voi încerca să îmi păstrez optimismul), aştept să simt, să vedem cu toţii că trăim într-o ţară care încearcă să faca paşi, indiferent cât de timid, către o normalizare a lucrurilor, să transformăm împreună nevoia specială într-o simplă nevoie a fiecăruia dintre noi.

Cu speranţa asta închei scurta mea cugetare şi aştept să apară fotografii cu oameni cunoscuţi, în aceeaşi ipostază.

View Comments (1)

1 Comment

  1. Violeta

    6 decembrie 2015 at 19:50

    Cum sa faci bani online! Foarte multi oameni au citit deja acest exceptional curs online si GRATUIT in totalitate, care te invata simplu cum sa faci bani online! Primeste si tu un curs gratuit, conceput sa te invete pas cu pas si rapid cum sa faci bani online! Hotaraste-te cu seriozitate, apoi cere informatii mai multe la adresa de email: rosuvioleta2007@gmail.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vorbisme

More in Vorbisme

Arbeit macht frei

Mihai Tataru10 mai 2015

Punţi spre lume

Mihai Tataru4 mai 2015

Între două lumi

Mihai Tataru20 aprilie 2015

Suflete–n picaj

Mihai Tataru9 aprilie 2015

Despre cafea, între viciu și deliciu

Mihai Tataru18 martie 2015

Viața din… sau prin plastic

Mihai Tataru11 martie 2015

Între grãtar și… supa la plic

Mihai Tataru4 martie 2015

“Molima” Facebook

Mihai Tataru23 februarie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News