Vorbisme

Suflete–n picaj

Suflete–n picaj

Sunt momente în care norocul şi raţiunea rămân undeva în planul doi şi ne lasă fără “scutul” aferent fiecărei zile. Este vorba despre acele clipe în care dezorientarea şi lipsa unei perspective favorabile duc la abordări de natură să vicieze stilul de viaţă al unui om.

Mai ales în cazul persoanelor cu dizabilităţi, nevoia de a fi lăsate (şi nu e un cuvânt prea greu ori exagerat) să exploreze atât gradul de deschidere al societăţii cât şi propriile limite duce la o stare de anxietate care este sporită pe alocuri din cauza obtuzităţii la nivel uman şi social, a celor care – măcar în teorie – ar fi garanţii integrării sociale pe piaţa muncii sau a progresului fiecărei persoane în parte.

Avem comisari europeni şi instituţii cu titulaturi pompoase, destinate acestor persoane, clădiri în interiorul cărora nu găseşti nici măcar O PERSOANĂ cu nevoi speciale.AG&PAPA V1

Cu ceva timp în urmă ajunsesem să mă întreb de ce, Doamne iartă-mă, o personalitate cum e cea a pictorului clujean Gheorghe Aştileanu, om de artă cu dizabilitate motorie, singurul pictor care a făcut tabloul unui Suveran Pontif (Sanctitatea sa, Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1995), nu este promovat pe măsura talentului şi valorii sale, chiar dacă foarte multe dintre lucrările pe care le-a realizat se găsesc în colecţii private din toata lumea.

De ce un asemenea om nu se găseşte în instituţiile destinate celor cu probleme de sănătate?! E o întrebare la care, sincer vă spun, chiar şi atunci când am gândit-o nu am sperat că voi avea un răspuns.

Nu ştim să ne preţuim valorile sau să susţinem evoluţia în cariera unui om de perspectivă, avem tendinţa de a “da în cap” fiecărui demers de succes, lăsând mediocritatea şi nesimţirea să predomine în detrimentul meritocraţiei sau a unui parcurs dominat de mişcări inteligente mai mereu, fiind scoşi la rampă oameni fără un bagaj solid, entităţi lipsite de carismă şi mai ales interesul  pentru segmentul de populaţie pe care îl reprezintă.

Am scris pastila din această săptămână mai mult cu sufletul decât cu mintea, din dorinţa de a spune lumii în câteva rânduri cât de mult trebuie să facă o persoană pe care unii dintre dumneavoastră o numiţi “specială”, spre a arăta un lucru simplu şi pe care, indiferent că o recunoaştem sau nu, îl ştim şi resimţim toţi: normalitatea se găseşte în parametrii sau situaţiile pe care noi le creem şi NOI putem da o şansă tuturor celor dornici să “iasă din propria carapace”.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vorbisme

More in Vorbisme

Arbeit macht frei

Mihai Tataru10 mai 2015

Punţi spre lume

Mihai Tataru4 mai 2015

Între două lumi

Mihai Tataru20 aprilie 2015

Preşedintele dizABIL

Mihai Tataru27 martie 2015

Despre cafea, între viciu și deliciu

Mihai Tataru18 martie 2015

Viața din… sau prin plastic

Mihai Tataru11 martie 2015

Între grãtar și… supa la plic

Mihai Tataru4 martie 2015

“Molima” Facebook

Mihai Tataru23 februarie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News