Vorbisme

Viața din… sau prin plastic

Viața din… sau prin plastic

De fiecare datã cȃnd ieșim din casã, indiferent cã uitãm aragazul deschis, lumina aprinsã ori sã ne sãrutãm copiii pe frunte, purtãm in buzunar un lucru, de care nu avem cum sa ne dezlipim sub nici o formã…telefonul mobil.

Din anii ’90 si pȃnã ȋn prezent, am ajuns la un grad atȃt de mare al dependenței fațã de acest dispozitiv… ajutãtor ȋncȃt ne trezim sau ne ducem la culcare butonȃnd.Avantajele tehnologice pe care le-am resimțit fiecare (ȋncã de prin ’93, pe vremea cȃnd un pager adus din Ungaria sau Germania era “ultimul rãcnet” și pȃnã ȋn ziua de azi, cȃnd avem  smartphone), dar am ajuns ȋncet, ȋncet, sã pierdem partea esențialã a acestei povești de succes … și anume sã putem fi gasiți ușor ȋn aproape orice loc și dincolo de atu-ul  de naturã tehnicã despre care vã vorbesc in pastila de azi, sã ȋnvãțãm – ȋn cazul ȋn care nu știam sa facem  lucrul respectiv, ce ȋnseamnã sã comunici rapid si bine, altfel spus, eficient.

Convorbirile, s.m.s.-urile sau posibilitatea de a ne conecta la internet, alãturi de cei mai mult sau mai puțin dragi, a devenit, ȋntr-un fel sau altul, o parte din noi, o prelungire a mȃinii fiecãrui posesor de telefon mobil.

Partea nocivã, perversã a telefoniei mobile, cu latura ei insidioasã si chiar subversivã, apare și se manifestã pe deplin și mai ales pe termen lung. Pentru a mã face mai bine ȋnțeles, am sã mã refer la un exemplu foarte simplu; ar trebui sã vã gȃndiți cã din cauza utilizãrii telefonului mobil, creierul dumneavoastrã “fierbe” asemenea unui ou pus pe foc, iar bucuria locatarilor – mai ales de varsta a treia – pentru ca vor avea bani la fondul de rulment, datoritã unor firme care ȋși amplaseazã o antenã sau mai multe pe acoperișul blocului ȋn care locuiesc, fãrã a se gandi nici mãcar pentru o secundã, la consecințe (ȋncepȃnd cu simple afecțiuni si pȃnã la boli grave), adeseori greu de explicat atȃt pentru specialiști cȃt și pentru rudele celor ȋn cauzã.

Așadar, fãrã a ma poziționa de  o parte sau alta a chestiunii dezbãtute mai sus, vã urez doar sã gasiți calea de mijloc ȋntre cele douã pãrți ale problematicii expuse. Fiecare dintre noi avem liberul arbitru, posibilitatea de a decide ȋntotdeauna dacã noi sau cei apropiați, ar trebui sã facem sau nu o alegere, am incercat sa expun – asta voi face sãptãmȃnal – optica unui utilizator de dispozitiv mobil, ancorat ȋn zilele si realitatea pe care o trãim.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vorbisme

More in Vorbisme

Arbeit macht frei

Mihai Tataru10 mai 2015

Punţi spre lume

Mihai Tataru4 mai 2015

Între două lumi

Mihai Tataru20 aprilie 2015

Suflete–n picaj

Mihai Tataru9 aprilie 2015

Preşedintele dizABIL

Mihai Tataru27 martie 2015

Despre cafea, între viciu și deliciu

Mihai Tataru18 martie 2015

Între grãtar și… supa la plic

Mihai Tataru4 martie 2015

“Molima” Facebook

Mihai Tataru23 februarie 2015
Monden News este sursa ta numărul 1 de informaţii din show-business, tehnologie, sănătate şi lifestyle

Copyright © 2015. Monden News